splendida foccacia

 
Jag har bakat. Igen... Men idag blev det foccacia istället. Och det blev otroligt gott, verkligen. Utanpå är det krispigt och frasigt, innanför är det alldeles luftigt och mjuk. Jag längtar efter heta somrar på Sicilien, jag minns resor till medlehavets länder, jag saknar sommaren, jag kommer ihåg hur läckert det är med färskt börd.
 
Det här receptet är ett grundrecept för focaccia. Foccacian är nästan alltid grundad på det här receptet och sen kan man lägga till ingredienser and add a little twist to it om man vill. Jag toppade brödet med oliver, basilika, olivolja, vitlök och flingsalt. Man kan toppa med i princip vad man vill. Toppingen gör hela brödet. 
 
Fruktansvärt gott.
 
Ingredienser

25 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
1 msk salt eller flingsalt
1/2 dl olivolja
2 msk honung
8-9 dl vetemjöl
topping är valfritt, men  det vanliga är olivolja blandad med någon typ av färsk eller fryst krydda (rosmarin, basilika, oregano o.s.v)
 
Baka
 
1. Smula jästen i en bunke och blanda ut med vatten, salt, olivolja och honung. 
2. Tillsätt mjölet i 4-5 omgångar, alltså lite i taget. Knåda i några minuter och tillsätt mer mjöl om det behövs. Det gör ingenting om degen är aningen kladdig, se bara till att du kan få ur degen ur bunken sen utan att det klistrar fast för mycket. 
3. Jäs degen under bakduken i drygt 40 minuter till dubbla storleken. 
4. Ställ ugnen på 225° C och därefter upp degen på en mjölad yta. Dela degen i 2 delar och knåda bitarna till runda bollar. 
5. Förbered en plåt med bakplåtspapper på. 
6. Platta ut "degbollarna" så att dom är sisdår 1-2 cm tjocka och lägg över dom på plåten. 
7. Låt jäsa igen i ungefär 30 minuter. 
8. Förbered toppingen så länge. I mitt fall blandade jag olivolja med omkring 2-3 tsk basilika (fryst som jag hade tinat under tiden jag gjorde degen) och pressade i en vitlök, hackade upp några oliver och tog fram flingsaltet. 
9. Gör hål i degbitarna med fingret. Pensla på basilika- och vitlöksoljan, rikligt, med pensel på bitarna. Tryck olivbitarna i hålen så de fastnar, ta några nypor flingsalt och strö över.
10. Grädda bröden i mitten av ugnen i 15 minuter tills bröden fått en gyllene brun färg.
11. Voila! Focaccia.  
 
 

Underbara kommentarer

Kommentera gärna inlägget här:

Ditt namn:
Kom ihåg mig!

E-mail: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Och slutligen, din komentar:

Trackback
RSS 2.0