tarte au citron

 
Åh. Vad jag älskar citron och maräng. Tillsammans blir det bara wunderbar. Tarte au citron betyder citrontårta på franska, fast det är en paj. Den här citronpajen är underbart syrlig (alltså, otroligt syrlig) men marängen ovanpå neutraliserar. Perfekt vår- och sommarpaj. 
 
Baka den. Den är någorlunda lätt att göra, but the downside is; det tar lång tid och det behövs sisådär nio citroner och tio ägg. Men det är värt det. 
 
Vill även lägga till att jag bara gjorde halva satsen utav marängen. Tyckte dock att det blev alldeles för lite så nu har jag dubblat mängden. Mycket godare. 
 
Ingredienser
 
Pajdeg:
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
0,5 dl florsocker
1 ägg
0,5 msk kallt vatten
 
Lemoncurd:
9 st citroner (varav alla rivna och fem st pressade)
4,5 dl strösocker 
150 g smö
6 msk majsstärkelse
6 hela ägg
4 äggulor
 
Maräng:
4 st äggvitor
2 krm salt
1 pressad citron
2 dl strösocker
 
Baka

1. Börja med pajdegen (här kan du använda en matberedare, men jag använde händerna). Mät upp smöret och skär det i små klossar. Nyp ihop smöret med vetemjöl och florsocker. 
2. Blanda i ägget och vattnet (ta in för mycket vatten!) och arbeta samman, men bara precis så att det går ihop. Knåda inte och arbeta inte degen för länge. Om vatten behövs, tillsätt.
3. Forma degen till en boll och plasta in den med plastfolie. Skjutsa in i kylen och låt den vila där i minst 30 minuter.
 
4. Nu till the lemoncurd. Riv skalet från alla citroner (var inte så petnoga med att få av allt skal, det räcker med att riva ett varv runt) och släng ner det i en kastrull. Pressa saften från fem av de rivna citronerna i kastrullen och tillsätt även strösocker och smör (var, ursäkta språket, jävligt generös med sockret annars blir det för syrligt). Lägg kastrullen på spisen och låt koka en stund. 
5. Dra av kastrullen och sila vätskan i en annan kastrull. 
6. Pressa saften från tre av de rivna citronerna och blanda ut det med majsstärkelse. Rör ner det i kastrullen med den varma citronvätskan.
7. Separera äggulan från äggvitan utav fyra citroner (spara äggvitan till marängen) Vispa samman äggen med äggulorna och häll i dom i vätskan. Ställ tillbaka kastrullen på spisen och låt vätskan sjuda (vätskan är på gränsen till att koka men låt den bannemej inte koka!) under omrörning tills krämen är fyllig och tjock. 
8. Låt svalna. 
 
9. Sätt ugnen på 175° C. Tryck ut den kalla pajdegen i en valfri form, antingen löstagbar form eller vanlig pajform. Man kan också kavla utdegen och sedan fylla pajformen. Lägg in in formen med pajdeg i frysen och låt den stå där i nårgra minuter. Sisådär 10-20 minuter, kanske. 
10. När den är tillräckligt frusen, ta ut den och pensla botten med ett uppvispat ägg. Täck kanten på formen med aluminiumfolie så att kanten inte viker ner och sjunker ihop. 
11. Nagga botten med gaffel och förbaka endast pajskalet i ugnen i ca 10 minuter. Låt pajskalet sedan svalna innan du fyller skalet med lemoncurd. 
12. Grädda pajen i ugnen i fem-tio minuter så att lemoncurden hårdnar och vänjer sig vid pajskalet. 
 
13. Dags för marängen. Höj ugnen till 250° C.
14. Vispa upp dom speparerade äggvitorna med salt och citronsaft till ett skum med elvisp.
15. Tillsätt socker i tre-fyra omgångar under vispning. I början märker man ingen skillnad, men fortsätt vispa i högsta hastighet så tjocknar snart marängen. Marängen ska vara så pass hård att du ska kunna vända bunken upp och ner utan att marängen rinner ner eller ens rör på sig. 
16. När den är så pass hård/fast kan du bre på den på pajen. Det blir ännu tjusigare om man spritsar på marängen i fina former. 
17. In med pajen i ugnen i igen och låt den stå där tills marängen fått en gyllene, brun färg.
18. Voila. Une tarte au citron. 
 
 

Underbara kommentarer

Kommentera gärna inlägget här:

Ditt namn:
Kom ihåg mig!

E-mail: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Och slutligen, din komentar:

Trackback
RSS 2.0